Baugina senatvė? Neramu dėl vietos visuomenėje, kai jums sukaks 60, 70 ar 80?
Sulaukus 60 gyvenimas toli gražu nesibaigia, o visuomenė vis labiau vertina vyresnio amžiaus žmonių indėlį. Tai ir yra vyresnių žmonių aktyvumo esmė – senstant iš gyvenimo imti daugiau, o ne mažiau, ar tai būtų darbe, laisvalaikiu ar užsiimant visuomenine veikla. Tai gali padėti ne tik jums, kaip individui, bet ir visai visuomenei.

2012-ieji paskelbti Europos vyresnių žmonių aktyvumo ir kartų solidarumo metais. Tai proga mums visiems pamąstyti, kaip europiečiai ilgiau gyvena ir ilgiau išlieka sveikesni nei kada nors anksčiau, ir pasinaudoti tokių aplinkybių teikiamomis galimybėmis.
Aktyvumas sulaukus vyresnio amžiaus gali suteikti kūdikių bumo kartai ir būsimiems vyresnio amžiaus žmonėms galimybę:

  • dirbti toliau ir dalytis savo patirtimi;
  • būti aktyviais visuomenėje;
  • gyventi kuo sveikesnį ir visavertiškesnį gyvenimą.

Tai taip pat raktas į kartų solidarumo palaikymą visuomenėje, kurioje sparčiai daugėja vyresnių žmonių. Politikai ir suinteresuotosios šalys turės gerinti bendro pobūdžio ir savarankišką gyvenimą užtikrinančias vyresnių žmonių aktyvumo galimybes, imdamiesi atitinkamų veiksmų įvairiausiose srityse: užimtumo, sveikatos priežiūros, socialinių paslaugų, suaugusiųjų mokymo, savanoriškos veiklos, būsto, IT paslaugų, transporto.
Europos metais siekiama labiau informuoti apie problemas ir geriausius jų sprendimo būdus, bet labiausiai norima paskatinti visus politikos formuotojus ir suinteresuotąsias šalis užsibrėžti tikslus ir jų siekti. 2012 m. turėtų būti ne tik diskutuojama, bet ir gaunama realių rezultatų.

Dėl Europos aktyvaus senėjimo ir kartų solidarumo metų programos prioritetų
Siekdama Vyresnio amžiaus žmonių aktyvumo ir kartų solidarumo metų tikslų (išdėstytų Europos Parlamento ir Tarybos 2011m. rugsėjo 14d. sprendime Nr. 940/2011/ES) ir atsižvelgdama į NVO reikalų koordinavimo komisijos š.m. spalio 26d. posėdyje išsakytus pastebėjimus Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo šiuos artėjančių metų veiklos prioritetus:
1. Dalyvavimas. Šis prioritetas orientuotas į įvairių vyresnio amžiaus žmonių įsitraukimo į viešąjį gyvenimą, socialinės įtraukties skatinimą ir sklaidą. Tai apima savanorystę, įvairias dalyvavimo visuomeninėje veikloje formas, mokymąsi visą gyvenimą, žinių ir patirties perdavimą kitoms kartoms ir kitas susijusias sritis.
2. Kartų solidarumas. Šis prioritetas pirmiausia reiškia dėmesį veikloms, kuriose dalyvauja įvairių kartų atstovai. Reikšminga yra ir kartų solidarumo idėjos sklaida bei gilesnio jos suvokimo skatinimas, situacijos mūsų šalyje vertinimas ir pasiūlymai jai gerinti, inovatyvių kartų solidarumą stiprinančių sprendimų skatinimas ir gerosios patirties sklaida.
Šiuos prioritetus bei pasiūlymus dėl Metų programos ketinama aptarti š.m. lapkričio 16d. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje organizuojamame susitikime.

Daugiau informacijos:

http://ec.europa.eu/social/ey2012.jsp?langId=lt